USLUGE

DENTALNA PROTETIKA

[google-translator]

Dentalna protetika je dio stomatologije koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba. Uključuje fiksne i mobilne protetske radove. Fiksni protetski radovi su stomatološki nadomjesci kojima se zubi štite ili se njima nadomješta jedan ili više zubi koji nedostaju, s osnovnim ciljem obnavljanja njihove funkcije i estetike. Razlikujemo nekoliko vrsta fiksnih protetskih radova,
poput krunica, ljuskica, mosta i fiksnih radova na implantatima. Pod mobilnim protetskim radovima podrazumijevamo proteze. Potpune proteze su mobilno-protetski nadomjesci indicirani kod pacijenata s potpunom bezubosti. Izrada takvih proteza je brza, jednostavna i potpuno neinvazivna. Izrađene su od akrilatne baze i akrilatnih ili keramičkih zuba. Njihova higijena se lako održava. Nakon jela,potrebno je oprati protezu pod mlazom mlake vode te vratiti u usta. Također, postoje posebne, lako dostupne tekućine za održavanje higijene proteza preko noći. Totalne ili djelomične proteze u potpunosti rehabilitiraju pacijenta i uspostavljaju narušenu funkciju i estetiku. Najbolja su opcija za pacijente kojima su, iz zdravstvenih razloga, kontraindicirani složeniji zahvati.pak izrade je neinvazivan, proteza je vrlo stabilna i ugodna za nošenje, zbog čega se pacijenti lako navikavaju na takve nadomjestke.

66

FIKSNA PROTETIKA

KRUNICE I MOSTOVI

Mostovi za zube su protetski funkcijski i estetski nadomjesci koji nadomještaju jedan ili više zuba. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Prilikom izrade mostova potrebno je brusiti susjedne zube koji će poslužiti kao nosači mosta. Zubni most se sastoji od krunica-nosača i tijela mosta koje se proteže između i nadomješta zube koji nedostaju. Materijali za izradu mostova su metal-keramika i bezmetalna keramika. Nakon brušenja zuba, uzima se otisak, na temelju kojeg tehničar u laboratoriju izrađuje individualni nadomjestak. Dok je most u izradi, pacijent dobiva privremeni most s kojim može normalno funkcionirati. Trajnost mostova, kao i krunica, ovisi o zdravlju pacijenta i naročito o dobroj higijeni, a potrebne su redovite kontrole.Iako mostovi pružaju zadovoljavajuću estetiku i funkciju, danas je naš prvi izbor za nedostatak jednog ili više zuba dentalni implantat.

usluge_barlovic_2

 

KERAMIČKE KRUNICE

Osnovna zadaća keramičke krunice jest da nadomješta nepovratno izgubljeno zubno tkivo, čuva zub i vraća mu narušenu funkciju te imitira njegov prirodni izgled u najvećoj mogućoj mjeri. Krunica se izrađuje u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti ispun (plomba). Indikacije za krunicu su sljedeće:
1. Lom zuba uslijed traume (udarac, pad, nezgoda).
2. Zub s velikim karijesom.
3. Endodontski tretiran zub.
4. Estetska indikacija (rotirani, nagnuti, premali zubi itd)

Krunica se izrađuje po individualnom otisku u laboratoriju od metal-keramike, cirkon-keramike ili empress-keramike. Za vrijeme izrade krunice u laboratoriju, pacijent uvijek dobiva privremene krunice da može normalno funkcionirati, poglavito u estetskom smislu.

Od vrhunske krunice očekujemo: savršen dosjed na isprepariranom zubu, povoljan odnos prema parodontnom tkivu, dobar kontakt sa susjednim zubima i zubima antagonistima i, na koncu, oblik i boju koji maksimalno odgovaraju okolnim zubima. Ispunjavanje svih navedenih zahtjeva podrazumijeva puno znanja, vještina i vremena prvenstveno od strane stomatologa, kao i ostatka tima koji s njime usko surađuje (parodontolog, implantolog…), ali i dentalnog tehničara.

Loš dosjed krunice rezultira sekundarnim karijesom, osjetljivošću zuba ili čak ispadanjem nadomjestka. Krunica koja „sjedi“ na zubnom mesu dovodi do njegove upale, koja se nakon toga može proširiti i na dublje strukture parodontnog tkiva. Pretijesan kontakt sa susjednim zubima ili odnos bez adekvatnog kontakta redovito pridonosi zadržavanju hrane, što opet za posljedicu ima karijes, upalu i slično.

dentalna_pro1

ZUBNE LJUSKICE

Ljuskice su trajno rješenje kojim se može znatno promijeniti boja zuba, te korigirati njihov oblik i položaj. Ljuskice pružaju iznimne estetske rezultate te uz minimalnu invazivnost predstavljaju brzo, efikasno i trajno rješenje za lijep osmijeh. Keramičke ljuskice mogu riješiti većinu problema u dentalnoj medicini, ali tek nakon detaljnog pregleda i pravilno postavljene indikacije. Ljuskice za zube (veneer/veneers) su individualno napravljene keramičke fasete koje zahtijevaju minimalno brušenje uglavnom samo prednje plohe zuba. One predstavljaju iznimno estetsko rješenje kod obojenih ili otkrhnutih zubi pa čak i alternativu ortodontskoj terapiji kod dijastema ili manjih rotacija. Zubne ljuskice se cementiraju na pripremljenu površinu
zuba. Današnji materijali, odnosno izuzetno translucentna i transparentna keramika (porculan), koja se koristi pri izradi takvih nadomjestaka, omogućuje posve prirodan izgled. Dentalna ljuskica se izrađuje individualno u laboratoriju, a ne direktno u ustima. Zbog toga su potrebna dva ili više posjeta stomatologu. Trajnost ljuskica ovisi o biološkim faktorima, njezi zuba i ostalih oralnih struktura.Koristimo visoko razvijenu CAD/CAM tehnologiju za izradu i obradu suvremenih materijala.

Problemi koji se uspješno rješavaju ljuskicama:
• sva oštećenja ili obojenja cakline, bilo kongenitalna ili stečena (nastala kao rezultat loših navika, upotrebe antibiotika, dentalne fluoroze)
• manje ortodontske anomalije, kao što su povećan razmak između zuba (dijastema) i neke rotacije
• zubi potrošeni ili oštećeni zbog bruksizma (škripanje i stiskanje zuba) ili nekih drugih uzroka (gastritis, bulimija)

Razlika između keramičke krune i ljuske je ta što se kod ljuske brusi samo prednja ploha zuba. Keramičkim ljuskama rješavamo estetske nedostatke zubi, dok se keramičkim krunama rješava i funkcionalnost.