USLUGE

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem upalnih procesa u tkivu zuba, tj živčanog tkiva zuba I njegovih korjenova tj korijenskih kanala u kojima se nalazi živćano tj. tzv. pulpno tkivo. Uslijed prodiranja karijesa u unutrašnjost zuba, dolazi do infekcije zubne pulpe.Pulpa se sastoji od krvnih žilica I živaca I nalazi se unutar korijenskih kanala I u samom zubu. Infekcija uzrokuje upalu, koja rezultira velikom bolnošću I upalom okolnih tkiva. Ukoliko se ne lijeći može izazvati opasne komplikacije za pacijenta.

Upala “zubnog živca” sa ili bez upale okolnog koštanog tkiva zahtijeva endodontsko liječenje – što podrazumijeva mehaničko uklanjanje bolesnog “zubnog živca” iz korijena zuba. Nastali prostor se proširi, dezinficira i trajno ispuni materijalom koji zauvijek ostaje u zubu.

barlovic-dent-zg

Upaljeno tkivo uklanjamo sterilnim ručnim ili strojnim instrumentima. Inficirane kanale ispiremo tekućinama za dezinfekciju korijenskog kanala, sušimo i punimo bioinertnim materijalom. Opremljeni smo najsuvremenijim materijalima i opremom za endodontske zahvate.
Važno je istaknuti kako je zahvat potpuno bezbolan i provodimo ga uglavnom u jednoj posjeti. Nekad uobičajeni pristup koji je podrazumijevao “liječenje zuba” provodio se u mnogo posjeta i trajao je tjednima ili mjesecima, danas je stvar prošlosti. Jednoposjetna endodoncija, osim što štedi vrijeme pacijentu, mnogo je pouzdanija, a nelagoda zbog dentalnog zahvata koja je prisutna kod mnogih ljudi svedena je na minimum.

RAZLIKA IZMEĐU LIJEČENOG I ZDRAVOG ZUBA

Endodontski liječen zub može vršiti svoju funkciju pojednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svjesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krhak i pod opterećenjem može puknuti. Budući da je većina endodontski liječenih zubi prije liječenja već imala opsežan karijesni proces ili veliki ispun, takve zube je potrebno pokriti estetskom krunicom i tako smanjiti mogućnost loma zuba i/ili korijena.

KADA JE MOGUĆE ENDODONTSKO LIJEČENJE

Ponekad, nije moguće uspješno izliječiti zub.Unatoč stopostotnom profeionalizmu stomatologa, organizam mora sam zaliječiti upalu. Liječenje također ovisi o opsegu infekcije u zubu koji se liječi te oštečenosti zuba koji se liječi. Vrlo rijetko endodontsko liječenje ne može biti uspješno provedeno zbog komplicirane anatomije zuba, jako zakrivljenih i uskih kanala, ili prethodno izvedenih loših endodontskih zahvata i sl.

Neki od takvih slučajeva uspješno se mogu riješiti revizijom (uklanjanjem materijala iz kanala, ponovnim čišćenjem i dezinfekcijom kanala). Ako nije moguće napraviti reviziju zbog kovinskih nadogradnji unutar zuba, kirurškim zahvatom se pristupi vrhu korijena koji se potom odreže i ukloni zajedno s upalnim tkivom. Takav zahvat zovemo “apikotomija”. Važno je naglasiti da se revizija, ali i apikotomija u nekim slučajevima ne mogu napraviti. Tada se zub ili pojedini korijen na višekorijenskim zubima mora izvaditi.