DENTALNI IMPLANTATI

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje ili donje čeljusti. Implantati su titanski nadomjesci koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Nedostatak samo jednog zuba utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a može i dramatično narušiti estetiku lica. Dentalni implantat rješava oba problema bez potrebe brušenja okolnih zuba. Postoje brojne tehnike kojima se može nadomjestiti zub koji nedostaje ali niti jedna nije toliko funkcionalna i trajna kao implantat. Implantat osigurava najprirodniji prijenos sila, a na mjestu nedostatka zuba prestaje nestanak kosti (što je normalna pojava nakon gubitka zuba). Implantati se koriste kod gubitka jednog ili više zuba i u kombinaciji s drugim protetskim 620px rješenjima. Vrlo uspješno se koriste kod potpuno bezubih čeljusti, gdje mogu biti nosači mosta kod pacijenata koji bi u protivnom morali nositi mobilne proteze. Zubni implantati mogu poslužiti i kao sidrišta potpunih proteza, osiguravajući njihovu stabilnost i omogućavajući pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju. Indikacije za implantate su brojne ali je nužan individualan pristup svakom pacijentu.

Barlović tko

POSTUPAK UGRADNJE IMPLANTATA

Ugradnja implantata se provodi pod lokalnom anestezijom. Postupak je potpuno bezbolan. Na odabrano mjesto u kosti se ugradi titanski vijak, koji se ostavlja da sraste s kosti 3-6 mjeseci. Postupak se naziva oseointegracija i neophodan je za stabilnost i trajnost implantata. Nakon razdoblja oseointegracije, implantat se otvara i posebnim se elementom oblikuje zubno meso čime se dobiva prirodan izgled gingive tj.zubnog mesa, što je vrlo bitna stavka u estetskim zahtjevima . Taj proces traje 2-4 tjedna, nakon čega slijedi izrada trajnog rada, koja je sličan izradi krunice na prirodnim zubima. Na implantat veže se suprastruktura. U stomatologiji, kod zahvata sa implantatima rješavamo nedostatak zuba u čeljusti. Implantat služi kao sidrište za suprastrukturu koja je nosač krunice ili ujedno i nosač mostova ako nedostaje više zubi. Suprastruktura je veza između implantata i krunice. Suprastruktura se izrađuje od titana i cirkona, to je vijak koji se stavlja u implantat, a na dio koji ostaje iznad implantata izrađuje se kruna. Suprastrukture se stavljaju u implantat nakon što je implantat srastao s kosti, a prvi puta kada pacijent dođe zbog protetskog dijela zahvata. Suprastrukture napravljene od keramike često se ugrađuju u implantate u prednjem dijelu usta jer daju prirodniji izgled novim krunama. Svjetlost prirodnije i ljepše prosijava kroz krunu na cirkonskoj suprastrukturi nego na titanijskoj. Cirkonske suprastrukture bi mogli stavljati u implantate na svim pozicijama, ali se najčešće koriste samo u prednjem dijelu usta jer su zbog materijala i obrade i do dva puta skuplje od titanijskih.

dentalni_impSvim našim pacijentima osiguravamo privremeno rješenje, jer je iz privatnih i profesionalnih razloga današnjem pacijentu nezamislivo biti bez zubi, čak i najkraći period. Bilo bi idealno kada bi pacijent mogao odmah dobiti zube. To je moguće u slučajevima u kojima prilikom ugradnje implantata utvrdimo da postoji tzv. primarna stabilnost odnosno da je implantat “čvrsto” fiksiran. To ovisi o stanju kosti i tek za vrijeme operativnog zahvata možemo biti sigurni hoće li to biti moguće. Ipak takav postupak se rijetko preporuča, jer u nekim situacijama riskiramo odbacivanje implantata. Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 85 – 95%.Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno. Također je potrebno svake dvije godine stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom).

usluge_barlovic_2

ALL ON FOUR

Jedno od rješenja za potpuno bezube pacijente je tzv. All-on-4 pristup gdje pacijenta nakon ugradnje samo 4 implantata u gornjoj i/ili donjoj čeljusti opskrbljujemo fiksno-protetskim nadomjestkom, mostom od 12 članova. All-on-4 je registriran zaštitni znak Nobel Biocare implantata koje koristimo u Barlović Dent centru. Implantati se ugrađuju pod kutom na točno određenu poziciju što omogućuje primarnu stabilnost pa se privremeni protetski rad može izraditi odmah nakon ugradnje implantata. U periodu od 3 mjeseca, koliko je potrebno da se izradi konačni protetski rad, pacijenti normalno funkcioniraju te nije potrebno nošenje privremenih proteza koje narušavaju kvalitetu života u vremenu oseointegracije. All-on-4 zahvat je moguće izvesti kada nije moguća standardna ugradnja 6 ili 8 implantata bez dodatnih kirurških zahvata (ugradnja koštanih graftova, transplantacija kosti s drugih dijelova tijela) što otežava i produžuje cijeli kirurško-protetski proces. All-on-4 pristup uključuje dvije faze. Prva faza obuhvaća kirurški dio ugradnje 4 implantata na točno definirane položaje u čeljusti, te protetski dio u kojem se na netom ugrađene implantate stavlja privremeni akrilatni most. Nakon tri mjeseca slijedi druga faza kada se uzima definitivni otisak i izrađuje konačni protetski nadomjestak. Pacijentima je vraćena normalna funkciju i osjećaj te izgled prirodnih zuba. Kao i prilikom svake druge protetske rehabilitacije, pacijent dobiva detaljne upute o održavanju oralne higijene i treba dolaziti na redovite stomatološke kontrole.

Barlović tko

PREDNOSTI METODE “ALL ON 4”

 • Minimalno vrijeme oporavka
 • Isključuje nadogradnju kosti i sinus lift
 • Jeftinije u konačnici od uobičajene terapije implantatima
 • Omogućuje konzumaciju više vrsta hrane
 • Dugotrajno rješenje za zube
 • Jednostavno održavanje oralne higijene
 • Održava prirodan izgled lica

PREDNOSTI PRED ZUBNIM PROTEZAMA

 • Četkanje i čišćenje kao kod prirodnih zubi
 • Nema vađenja i čišćenja svaku večer
 • Izostanak raznih ljepila
 • Nema nadraživanja desni
 • Bolji okus i osjećaj toplog i hladnog
 • Sprječava daljnje propadanje kosti

PROIZVOĐAČI IMPLANTATA

NOBEL BIOCARE IMPLANTATI
KONCEPT PROIZVODA NOBEL BIOCARE
Nobel Biocare zubni implantati se proizvode već više od 40 godina najmodernijim tehnološkim metodama od kemijski nepromjenjivih varijacija komercijalno čistog
titaniuma. Obrada dobivenih materijala vrši se hladnim metodama obrade što ih čini posebno čvrstim i dugotrajnim. Švedski proizvođač Nobel Biocare se ponosi svojom
završnom obradom implantata tzv. TiUnit obradom koja dodatno pospješuje stabilnost i očuvanje kosti oko ugrađenih implantata. TiUnit je hrapaviji sloj titanijskog
oksida koji sa svojim karakteristikama sličnim keramici i mikroskopskim porama povećava stabilnost implantata i povezivanje s kolagenskim matriksom i kod
zahtjevnijih zahvata kao što su imedijatno ugrađivanje implantata nakon ekstrakcije zuba.

dentalni_3

 

dentalni_5Visoki postotak uspješnosti zahvata:
Kroz 1 godinu 98.5% Kroz 5 godina 98.3% Kroz više od 10 godina 97.9%

Nobel Biocare je pionir u metodi ALL ON 4, koja omogućava potpunu gornju i donju rekonstrukciju zubala s fiksnim zubnim mostom. Značajka ove metode je da se obje proteze u čeljusti drže na po samo 4 implantata svaka. ALL ON 4 metoda je također posebno primjerena za pacijente koji su izgubili dostatnu količinu kosti čeljusti za konvencionalne zahvate zubnim implantatima.

Postotak uspješnosti zahvata ALL ON 4 metodom, dobiven referentnim kliničkim rezultatima od 1283 pacijenta s ugrađenih 5267 implantata u razdoblju od 0.5 – 10 godina:

Kroz 0.5 – 1 godina 97.6% Kroz 3 – 5 godina 96.9%

Kroz više od 10 godina 94.8 – 98%

STRAUMANN IMPLANTATI

KONCEPT PROIZVODA STRAUMANN
Straumann kompanija je jedina vodeća kompanija u sferi zubne protetike koja nudi kirurška, restorativna i regeneracijska rješenja od kosti do zubnih kruna, a tu naravno spadaju i zubni implantati kao i protetske nadogradnje (suprastrukture) koje povezuju novi zub s implantatom. Straumann također izrađuje i precizna visokokvalitetna medicinska pomagala i alate koji se koriste u stomatološkim zahvatima.

dentalni_6

Svaki Straumannov proizvod je izrađen po najvišim svjetskim standardima koji osiguravaju dugovječnost i pouzdanost. Za zaokruživanje ponude u stomatološkim terapijama, Straumann proizvodi materijale koji se koriste u regenerativne svrhe kod umetanja zubnih implantata sa svrhom da učvrste implantat u kosti kao i da zaštite zube nakon stomatoloških zahvata.
Straumann kompanija svoje precizne alate i zubne implantate s njihovim dodacima proizvodi u Villeret-u (Švicarska) i Andover-u (SAD), dok regenerativna tkiva proizvodi u Malmö-u (Švedska). Velika čvrstoća, mala težina, izvanredna otpornost na koroziju, sve su to odlike titanija i titanijskih slitina, koje su pridonijele širokoj i raznovrsnoj upotrebi kod visoko zahtjevnijih medicinskih zahvata. Značajne promjene i napredak u restorativnoj stomatologiji omogućila je upotreba titanijskih implantata. Pored svih ostalih izvrsnih osobina treba naglasiti i biokompatibilnost titanijskih implantata zbog koje kod zubnih implantata u današnje vrijeme puno lakše, bolje i brža dolazi do oseointegracije ili sraštavanja implantata s okolnom kosti.