USLUGE

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Imperativ današnje moderne stomatologije, uz uspostavu funkcije stomatognatog sustava jest postizanje maksimalnog estetskog učinka. Estetska komponenta je vrlo bitan čimbenik u poptunom zadovoljstvu pacijenta sa učinjenim radom stomatologa.

Obzirom na moderne tehnologije materijala današnjice,kao i terapijske postupke estetska dentalna medicina danas je na vrlo visokom nivou.

Estetska dentalna medicina ne zanemaruje svoju osnovnu zadaću – harmonično funkcioniranje žvačnog sustava, ali prati potrebe današnjice za estetikom. Taj dio dentalne medicine, osim na dobru prevenciju, dijagnozu i sanaciju oralnih struktura, stavlja naglasak na estetiku osmijeha, zdrave i prekrasne bijele zube.

Postupci koji će ovdje biti opisani tradicionalno se ubrajaju u estetske dentalne zahvate (estetic dentistry, cosmetic dentistry i sl). Treba ipak vrlo jasno naglasiti da smatramo da baš sve što radimo u ustima naših pacijenata mora biti izvedeno s vrhunskim estetskim rezultatom.

IZBJELJIVANJE ZUBI

Večina ljudi želi zadržati porculansku bijelu boju zubi iz mladosti. No tijekom vremena, zbog starenja i pod utjecajem brojnih životnih navika, caklina gubi bjelinu i postaje sivkasta ili žućkasta, puna pigmentacija koje se ne mogu otkloniti poliranjem zubi. Za razliku od poliranja, koje se provodi mehaničkim sredstvima, izbjeljivanje uključuje kemijsku reakciju sredstva za izbjeljivanje s površinom zuba. Neposredno prije postupka izbjeljivanja zube je potrebno temeljito očistiti od tvrdih i mekih naslaga i ispolirati. Nakon toga nanosi se zaštitni sloj na gingivu (zubno meso) te potom gel za izbjeljivanje na zube. Kisik iz aktivne tvari prodire u zubne strukture i oksidira pigmente pa time zubi postaju svjetliji i do nekoliko nijansi. Današnje metode uključuju tek jedan posjet stomatologu, nakon čega se postiže optimalan učinak. Rezultat izbjeljivanja moguće je vidjeti odmah, no krajnji efekt vidljiv je u prosjeku dva tjedna kasnije, kad se boja stabilizira. Vrlo važno za napomenuti je da izbjeljivanje nije štetno za zube i ne oštećuje zubnu caklinu!

52

Barlović Dent nudi mogućnost odabira između dvije metode izbjeljivanja zubi.Jedan susstav provodi se u ordinaciji dentalne medicine, dok drugi možete provoditi kod kuće, preko noći sa predhodno individualno napravljenim udlagama u koje se stavlja gel za izbjeljivanje. Također nudimo dva sustava; ZAAP sustav te ZOOM sustav izbjeljivanja. Kod obje metode postupak traje oko sat vremena, a jedina nuspojava je eventualna preosjetljivost zubi koja nestaje unutar jednog ili dva dana. Glavna razlika između ova dva sustava je ta što se kod izbjeljivanja ZAAP lampom koristi LED svjetlost, dok se kod izbjeljivanja ZOOM lampom koristi UV svjetlost. Također, ZOOM postupak zahtijeva iznimnu zaštitu kože i sluznice zbog utjecaja UV zraka pa se ne preporučuje djeci do 13 godina, trudnicama i dojiljama.

Smatramo da se radi o vrlo osjetljivom postupku, koji se često podcjenjuje i provodi bez dovoljno znanja i pripreme. Ako se koristi najsuvremenija tehnologija, moguće je postići odlične rezultate, ali doktori koji provode postupak moraju biti vrhunski educirani.

SMILE MAKEOVER

Smile makeover uključuje suradnju gotovo svih disciplina dentalne medicine u rekonstrukciji osmijeha i postizanju prirodnog i mladolikog izgleda cijelog lica. Nakon detaljnog pregleda, analize fotografija i studijskih modela, postavlja se dijagnoza i donosi plan terapije koji se prezentira pacijentu.

Lijep osmijeh ima neke zajedničke karakteristike:
• zubi su ravni
• zagriz je pravilan
• veličina i oblik zuba su u skladu s građom lica
• zubi su bijeli, bez mrlja, pukotina i tragova trošenja
• svi zubi su u kontaktu, među njima nema prostora
• prilikom smijanja se ne vidi previše zubnog mesa
• linija koja spaja donje rubove svih gornjih zuba blago prati zakrivljenost donje usne

Odnos zubi i zubnog mesa, koji se često zanemaruje, gotovo je presudan za vrhunski rezultat. Taj odnos “crvenog i bijelog” redovito pacijentima prezentiramo na prvom pregledu.

Ako želite da i Vaš osmijeh ima ove karakteristike, kandidat ste za estetsku rekonstrukciju, odnosno, smile makeover.

Konačni plan terapije definira se u dogovoru s pacijentom, ovisno o njegovim željama i mogućnostima.

KERAMIČKE LJUSKICE

Ljuskice su trajno rješenje kojim se može znatno promijeniti boja zuba, te korigirati njihov oblik i položaj. Ljuskice pružaju iznimne estetske rezultate te uz minimalnu invazivnost predstavljaju brzo, efikasno i trajno rješenje za lijep osmijeh. Keramičke ljuskice mogu riješiti većinu problema u dentalnoj medicini, ali tek nakon detaljnog pregleda i pravilno postavljene indikacije.

Ljuskice za zube (veneer/veneers) su individualno napravljene keramičke fasete koje zahtijevaju minimalno brušenje uglavnom samo prednje plohe zuba. One predstavljaju iznimno estetsko rješenje kod obojenih ili otkrhnutih zubi pa čak i alternativu ortodontskoj terapiji kod dijastema ili manjih rotacija. Zubne ljuskice se cementiraju na pripremljenu površinu zuba. Današnji materijali, odnosno izuzetno translucentna i transparentna keramika (porculan), koja se koristi pri izradi takvih nadomjestaka, omogućuje posve prirodan izgled.

Dentalna ljuskica se izrađuje individualno u laboratoriju, a ne direktno u ustima. Zbog toga su potrebna dva ili više posjeta stomatologu. Trajnost ljuskica ovisi o biološkim faktorima, njezi zuba i ostalih oralnih struktura.Koristimo visoko razvijenu CAD/CAM tehnologiju za izradu i obradu suvremenih materijala.

Problemi koji se uspješno rješavaju ljuskicama:
• sva oštećenja ili obojenja cakline, bilo kongenitalna ili stečena (nastala kao rezultat loših navika, upotrebe antibiotika, dentalne fluoroze)
• manje ortodontske anomalije, kao što su povećan razmak između zuba (dijastema) i neke rotacije
• zubi potrošeni ili oštećeni zbog bruksizma (škripanje i stiskanje zuba) ili nekih drugih uzroka (gastritis, bulimija)

ESTETSKI NADOMJESTCI

Mostovi za zube su protetski funkcijski i estetski nadomjesci koji nadomještaju jedan ili više zuba.
Izgubljene ili uništene zube moguče je nadomjestiti i keramičkim krunicama. Inlay i onlay estetska su riješenja za zube I pacijente kod djelomično uništenih zubi.Izrađuju se od keramike i trajno se cementiraju na preostali dio zubne krune. Indicirane su u situacijama sličnim kao i plombe u večem ili manjem opsegu.

Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Prilikom izrade mostova potrebno je brusiti susjedne zube koji će poslužiti kao nosači mosta.

ESTETSKI ISPUNI

Ispunima nadoknađujemo izgubljenu strukturu zuba (uzrokovanu karijesom ili lomom), u slučajevima kad defekt na zubu nije prevelik. Nekada su se rabili neestetski materijali za ispune kao što je amalgam. Amalgam se u novije vrijeme gotovo uopće ne koristi zbog lošeg vezivanja za zub i metalnog neprirodnog izgleda. Koriste se estetske bijele plombe koje oponašaju izgled prirodnog zuba.

Ispuni (plombe) se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba. To znači da se ispunom oblikuje svaka kvržica i svaka udubina kao kod prirodnog zuba, a prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan. Na oblikovanju kvržica inzistira se ne samo iz estetskih, već i iz funkcijskih razloga. Svaki ispun ili krunica s razlogom mora vjerno oponašati izgled prirodnog zuba. Ako se to ne poštuje, dolazi do narušavanja prirodne raspodjele sila pri zagrizu, što uzrokuje ozbiljne komplikacije u usnoj šupljini (izrastanje nasuprotnog zuba ako je ispun prenizak, poremećaj protetske ravnine, bol u zubima, mišićima ili čeljusnom zglobu, lomovi zuba i sl.). Loši ispuni mogu također biti razlogom zaostajanja hrane između zubi, krvarenja zubnog mesa, neugodnog zadaha i stvaranja džepova.

Ako je defekt zuba opsežan, a pogotovo kod endodontski liječenih zubi (zubi kojima je “izvađen živac”), preostala struktura zuba opskrbljena ispunom nije dovoljna da podnese sile koje se javljaju u ustima pri žvakanju. Kada se radi o takvom slučaju preporučujemo izradu krunice na zubu, što je često dugotrajnije i bolje rješenje.

Ponosni smo na ispune koje izrađujemo našim pacijentima. Smatramo da se “plomba” nepravedno podcjenjuje i često tretira kao nešto nevažno i obično. Mislimo da se radi o potpunom vraćanju zuba u funkciju i izgled koji je imao prije nego je nastupio karijes, što zahtijeva visoku stručnost.

Materijali za ispune koje koristimo danas su estetski, imaju izvrsna mehanička svojstva te se odlično vežu za strukturu zuba (ako se pravilno koriste).

MOSTOVI I IMPLANTATI

Zubni most se sastoji od krunica-nosača i tijela mosta koje se proteže između i nadomješta zube koji nedostaju. Materijali za izradu mostova su metal-keramika i bezmetalna keramika.

Nakon brušenja zuba, uzima se otisak, na temelju kojeg tehničar u laboratoriju izrađuje individualni nadomjestak. Prilikom izrade mosta u laboratoriju, pacijent dobiva privremeni most s kojim može normalno funkcionirati. Trajnost mostova, kao i krunica, ovisi o zdravlju pacijenta i naročito o dobroj higijeni, a potrebne su redovite kontrole.

Iako mostovi pružaju zadovoljavajuću estetiku i funkciju, danas je naš prvi izbor za nedostatak jednog ili više zuba dentalni implantat.